top of page

Børsemakeren:
En børsemaker skal hjelpe deg å få våpnene dine å fungere , både teknisk og i henhold til din anatomi. Det å bygge, reparere, konstruere, vedlikeholde og modifisere, samt justere til ønsket presisjon og funksjonalitet er oppnådd, er hovedoppgavene.

Presisjon.
At rifla treffer der retikkelet er, og samler godt. Er forutsetningen for trygg , human jakt. Du skal aldri lure på hvordan børsa oppfører seg. Da må alle trykkflater være rettet mot henannen, avtrekket er rent og konsist, baser/ringer/kikkert sitter rett og fast på låsekassa. God jevn ammunisjon, tilpasset stigningen i pipa er også viktig. Også skytteren da, det å bevare roen og ta et godt, rolig avtrekk.

Tilpasning
En haglestokk skal man kunne legge an perfekt på et punkt man ser 30 meter unna seg. Det er hele din anatomi som sammenfaller i forandringen på alle målene som forandres ved selve bøyeprosessen. Høye/lave kinnbein, Brede/smale skuldre,
Lenge/korte armer, Store/små hender. Det er et utall elementer som taes høyde for før det endelige sesultatet kan monteres på skuldra. Men det viktigste er først å se hvilke uvaner du har lagt til deg med feil tilpasset hagle. Deretter skal skyting vise deg hva som har skjedd. Og du skal ved selvsyn se at haglen havner nøyaktig der du ser. Da er det bare monteringsøving ad mass som gjenstår. At haglen havner på nøyaktig samme plass i skuldra og kinnet har naturlig godt anlegg på kammen, samt grepet på forskjeftet er likt hver gang. Da er det bare å trene, og trene.

Restaurering.
Har du en gammel hagle eller rifle. Kan den settes tilbake til fra bruks stand, til mint kondisjon.
Mangler det deler, lages disse, uavhengig av karakter.
Stokken retter man ut bulker og sår på, og pusser ned, før en ny oljefinish påføres.
Stålet kan både blåneres og bruneres etter gamle teknikker.

Finish:
Er ditt våpen slitt og rusten begynner å gjøre sin hevd. Er en kokblånering av pipe, låskasse, sluttstykke og underbeslag på sin plass. Gamle hagler (også moderne) som har tinnloddede løp må damp blåneres eller bruneres. Da blir stålet som det kom fra fabrikken igjen og er klar for nye år i skog og fjell.
NB: Puss over stålet og trekk igjennom pipe/løp etter endt jakt/skytedag.


 

_IGP0103.jpg
bottom of page